Elk huishouden in Nederland is voorzien van een riolering. Dit is een stelsel van buizen, gemalen en straatkollen die het afvalwater en hemelwater opvangen en afvoeren. Het water wordt via de riolering afgevoerd naar de AWZI (afvalwaterzuiveringsinstallatie), waar het water wordt gezuiverd. Het komt vaak voor dat je net bent verhuisd naar een nieuwbouwwoning, maar dat je riolering nog niet is aangesloten en dat je dit zelf moet gaan regelen. Je kan dit regelen via de gemeente, via de gemeente kan je dan je rioleren aansluiten op de riolering van de gemeente zelf.
Waar moet je opletten bij het aansluiten van een riolering?
Je moet met een hoop zaken rekening houden bij het installeren van een riolering. Je kan niet zomaar een paar buizen door je huis laten lopen! Er zitten hier wel eisen aan vast. Zo moet om bijvoorbeeld stankoverlast te voorkomen de rioolaansluiting in elk huis voorzien zijn van een stankslot, zoals de bekende zwanenhals. Stank kan ook worden veroorzaakt doordat er geen of niet genoeg lucht door de rioolbuizen kan stromen. Daarom steken rioolpijpen altijd door het dak naar buiten, hierdoor kan er genoeg frisse lucht doorheen stromen. Daarnaast moeten ook alle buizen goed schoon worden gehouden, dit kan je doen met speciaal rioleringsspul. Alle buizen moeten naar benden lopen, hierdoor kan het afvalwater goed wegstromen en blijft het niet stil staan.
Hulp van een loodgieter!
Mocht je toch last hebben van stankoverlast of slecht functionerende rioleringen, maar heb je geen idee wat je hier aan kunt doen. dan kun je altijd een loodgieter bellen. Zij zijn gespecialiseerd lekkages en in de reparatie van onder andere rioleringen. Zij beschikken over de juiste gereedschapswagens en spullen en hebben binnen no-time jouw riolering zo weer gefikst! Heb je dus problemen met je riolering wacht dan niet te lang, dit kan voor vervelende problemen zorgen.